2019.05.04.

Ivóvízhálózat kiépítése otthon

Vízvezeték szivattyú kertbenMély kutakban a sorba kapcsolt lapátozatú búvárszivattyú a legmegfelelőbb. Ezeken több lapátos kerék van közös tengelyen, és a hajtómotorjával együtt a víz színe alá süllyesztve. A motor tekercselése tökéletesen vízhatlan, a vezetékcsatlakozások pedig gyantával vannak kiöntve. A búvárszivattyú egy- és háromfázisú kivitelben készül, üzemeltethető vízszintesen és függőlegesen. Ha a vezetéket víz alatt kell toldani, a kötést bitumenbe ágyazott dobozba helyezik. Ha ezekhez a búvárszivattyúkhoz vízszintjelzőt kapcsolnak, teljesen automatikusan működtethetők.

Szivattyúk teljesítménye

Kis emelőmagasságra hazánkban is gyártanak egylépcsős búvárszivattyút. Háztáji vízellátó berendezésként azonban a 20 m emelőmagasság alatti szivattyúkat nem célszerű felhasználni.

Az egyszerű búvárszivattyúk egyfázisúak, működő részüket mágnes mozgatja ide-oda, a váltakozó áram periódusának megfelelően. A működő rész gumimembrán, amely oldalt nincs rögzítve, tehát úgy működik, mint a kerékpárhoz szállított pumpa. Szíváskor a membrán fölfelé halad, és a víz a szívószelepen át beáramlik a szivattyútérbe. A membrán nyomólöketénél a szívószelep zár és a házba felszívott vizet maga mögé szorítja.

Vízvezeték szerelése

Ezeket a szivattyúkat célszerűbb, ha nyitott vagy enyhén fojtott nyomócsővel használjuk. Ha ugyanis a készülék nyomás ellen dolgozik, a körforgó gépekével ellentétben nagymértékben nő az áramfelvétele. A villamos motor helyett belső égésű motoros szivattyút minden esetben használhatunk, de vigyázni kell arra, hogy a szivattyú által megkívánt fordulatszám azonos maradjon.

A kézzel mozgatott szivattyúk közül említésre méltó a szárszivattyú. Az ovális szivattyúházban 2 db gumi- vagy műanyag szárny mozog ide-oda. Mindkét szárnyon csapószelepek találhatók. Szíváskor a szárny lefelé mozog, a szelep kinyílik és átengedi a folyadékot. Nyomóütemnél a szárny fölfelé mozog, a szelep lezár, és a folyadékcsőbe áramlik.

A vízkezelés problémái

A két egymással szöget bezáró szárny folyamatos szállítást és viszonylag nagy térfogatáramot tesz lehetővé, de az emelőmagasság csupán 2-3 méter. A vízszivattyú előnye, hogy nem érzékeny a szállított folyadék szennyezettségére, ezért elöntött pincékből a víz eltávolítására, továbbá trágyalé és egyéb tápoldatok szállítására is alkalmas.

2019.02.22.

Vízkezelés a mezőgazdasági termelésben

Vízvezeték rendszer kiépítése öntözéshez.A vízkezelés fontosságára jellemző a mezőgazdaságban, hogy a költségek jelentős részét felemészti a megszervezése. A felszín alatti csővezetékes esőztető öntözőszelepen a földbe 60-80 cm mélyen elhelyezett cement vagy műanyag csőrendszerben vezetik a vizet 7-9 atmoszféra nyomással. A felszín alatti csővezetékes esőztető öntözőberendezés két fő részből áll:

  • vízszivattyú berendezés
  • felszín alatti csőhálózat, csap (hidráns).

A szivattyútelep biztosítja a víz megfelelő nyomását, ami a vízkezelés alapja.

Üzemeltetése nem tartozik az öntöző munkások feladatkörébe.

A felszín alatti csőhálózatok műanyag csövek felhasználásával készülnek. A mezőgazdasági táblákon áthaladó csővezetékből vízkivételi csapok emelkednek a felszín felé, amelyekhez szórófejjel ellátott szárnyvezetékek kapcsolhatók. A hidránsok egymástól 72,96 vagy 120 m távolságra helyezkednek el. A csapokon a víznyomás 3,5-5 atmoszféra.

A felszín alatti csővezetékes öntözőtelepen a táblán belüli vízszétosztás a föld alatti csőhálózat hidránsaihoz kapcsolódó szárnyvezetékek segítségével megy végbe.

Az esőztető öntözőberendezések

Esőztető öntözéskor az öntözővíz szétosztását az öntözendő táblán a vízkezelés során

  • az öntöző szárnyvezeték és
  • a szárnyvezetékekre csatlakoztatott szórófejek biztosítják.

Az öntöző szárnyvezetékek különböző típusai

Szárnyvezetéknek nevezzük a fővezetékről elágazó kisebb átmérőjű vezetékeket. A szárnyvezetékre szerelhetők fel a szórófejek. A szárnyvezetékek – miután egy üzemállásban az előírt öntözővizet kiadagoltuk – új állásban kell áttelepíteni.

Korábban alkalmaztak kézi áttelepítésű szárnyvezetékeket használták az öntözőgazdaságok.Ezeket a szárnyvezetékeket 6 m-es acél-, alumínium vagy műanyag csövekből kapcsolták össze. Mozgatásuk nehéz fizikai munkát jelentett, s igen sok munkaerőt igényelt.

Jelenleg a gépi telepítésű szárnyvezetékek telepítése az elterjedt. A nagyüzemi használatra sokkal jobban megfelel a gépi öntözőberendezés, mely rendszeres tisztításáról és fertőtlenítéséről is gondoskodhatunk klór-dioxid szer alkalmazásával.

Címkék: öntözés

Ezeket a cikkeket olvastad már?