2019.05.04.

Ivóvízhálózat kiépítése otthon

Vízvezeték szivattyú kertbenMély kutakban a sorba kapcsolt lapátozatú búvárszivattyú a legmegfelelőbb. Ezeken több lapátos kerék van közös tengelyen, és a hajtómotorjával együtt a víz színe alá süllyesztve. A motor tekercselése tökéletesen vízhatlan, a vezetékcsatlakozások pedig gyantával vannak kiöntve. A búvárszivattyú egy- és háromfázisú kivitelben készül, üzemeltethető vízszintesen és függőlegesen. Ha a vezetéket víz alatt kell toldani, a kötést bitumenbe ágyazott dobozba helyezik. Ha ezekhez a búvárszivattyúkhoz vízszintjelzőt kapcsolnak, teljesen automatikusan működtethetők.

Szivattyúk teljesítménye

Kis emelőmagasságra hazánkban is gyártanak egylépcsős búvárszivattyút. Háztáji vízellátó berendezésként azonban a 20 m emelőmagasság alatti szivattyúkat nem célszerű felhasználni.

Az egyszerű búvárszivattyúk egyfázisúak, működő részüket mágnes mozgatja ide-oda, a váltakozó áram periódusának megfelelően. A működő rész gumimembrán, amely oldalt nincs rögzítve, tehát úgy működik, mint a kerékpárhoz szállított pumpa. Szíváskor a membrán fölfelé halad, és a víz a szívószelepen át beáramlik a szivattyútérbe. A membrán nyomólöketénél a szívószelep zár és a házba felszívott vizet maga mögé szorítja.

Vízvezeték szerelése

Ezeket a szivattyúkat célszerűbb, ha nyitott vagy enyhén fojtott nyomócsővel használjuk. Ha ugyanis a készülék nyomás ellen dolgozik, a körforgó gépekével ellentétben nagymértékben nő az áramfelvétele. A villamos motor helyett belső égésű motoros szivattyút minden esetben használhatunk, de vigyázni kell arra, hogy a szivattyú által megkívánt fordulatszám azonos maradjon.

A kézzel mozgatott szivattyúk közül említésre méltó a szárszivattyú. Az ovális szivattyúházban 2 db gumi- vagy műanyag szárny mozog ide-oda. Mindkét szárnyon csapószelepek találhatók. Szíváskor a szárny lefelé mozog, a szelep kinyílik és átengedi a folyadékot. Nyomóütemnél a szárny fölfelé mozog, a szelep lezár, és a folyadékcsőbe áramlik.

A vízkezelés problémái

A két egymással szöget bezáró szárny folyamatos szállítást és viszonylag nagy térfogatáramot tesz lehetővé, de az emelőmagasság csupán 2-3 méter. A vízszivattyú előnye, hogy nem érzékeny a szállított folyadék szennyezettségére, ezért elöntött pincékből a víz eltávolítására, továbbá trágyalé és egyéb tápoldatok szállítására is alkalmas.

2019.04.26.

Szerszámok és mérőműszerek

Vízvezeték hálózat szereléseAz otthoni vízvezetékrendszer szerelésének munkáját a jó szerszámok és a jó mérőeszközök megkönnyítik. Ugyanakkor azt is lehetővé teszik, hogy sok olyan dolgot is magunk végezzünk el, amelyhez másoknak mesterembert kell hívniuk, ezzel pedig sok pénzt takaríthatunk meg és saját igényeink szerint alakíthatjuk ki a rendszert.

A jó vízvezeték szerelő szerszám nem azonos a drága szerszámmal. Néha a szupermarketek turkálóiban alkalmi áron kínált szerszámok minősége majdnem olyan jó, mint az ún. "márkás cikkek" minősége.

Csavarhúzók és vízszerelő szerszámok

A csavarhúzók azokhoz a szerszámokhoz tartoznak, amelyekből a vízvezeték szerelés során soha nincs túl sok. Vannak normál kivitelű, lapos csavarhúzók (a hasított fejű csavarokhoz), kereszthornyos csavarokhoz való csavarhúzók, valamint hatlapú csavarhúzók (valójában speciális imbuszkulcsok). A fenti három alaptípus mellett különböző speciális csavarhúzók is léteznek, pl. a Torx, Pozidrive, belső négylap fejű stb. csavarokhoz. Az ilyen speciális csavarhúzókat azonban csak akkor érdemes beszerezni, ha azokra valóban szükség van.

Fűtés és vízvezeték szerelés

A 2-6 mm-es imbuszkulcs készlet (hajlított csavarhúzók) fűtőberendezések szerelésénél lehetnek nagyon hasznosak.

A fogók ugyancsak sokféle formában kaphatók, de a fűtőberendezésen végzendő egyszerűbb munkákhoz egy kombinált fogó és egy félkerekcsőrű fogó, vagy egyszerűen egy csípőfogó elegendő.

Az állítható csőfogók (vizpumpafogó), kerek csavarzatok és csövek gyors meglazításához vagy megszorításához alkalmasak. Az állítható befogópofák maximális szorítóerőt tesznek lehetővé. Ezek közölt vannak olyanok, amelyeknek cserélhető nejlonbetétes, puha szorítófelületük van. Ezek olyan csavarzatokhoz valók, amelyeket nem ajánlatos megkarcolni. Jól jegyezzük meg, hogy a vízpumpafogót csak kerek csavarzatokhoz használjuk, amelyekhez csillag- vagy villáskulcs vagy franciakulcs nem használható.

Szervizes szakember szerelőkulcsai

A villáskulcsok vagy villás csillagkulcsok minden barkácsolásra berendezkedett háztartásban, legalább a 8-22 mm-es tartományban, minden méretben legyenek meg.

A franciakulcsokat az éppen szükséges méretre be lehet állítani, ezzel megtakarítható a megfelelő villáskulcs keresgélése. Ezek a szerszámok aránylag durvák, nehezek, használatuk a csillag- vagy villáskulcsokhoz képest nehézkesebb, viszont sokkal robusztusabbak, ami egyes, makacsul beszorult csavarkötések megoldásánál előnyt jelent.

A dugókulcsok nagyon hasznosak, ha mélyen ölő csavarokat kell szerelni a vízvezeték hálózat javítása közben. Közepes méretű dugókulcsokhoz gyakran különböző kerti gépekhez adott szerelési tartozékként is hozzá lehet jutni. Kisebb dugókulcsok csavarhúzószerű kivitelben is kaphatók. A dugókulcsbetétek működtetésére legalkalmasabb a racsnis hajtókar. Ez jelentősen megkönnyíti a munkát, elsősorban a nehezen hozzáférhető helyeken.

Címkék: ivóvízkezelés
2019.04.06.

Honlap optimalizálási kérdések

Ivóvízkezelés SEO GoogleA honlapoptimalizálás és linképítés a SEO szakemberek két legfontosabb eszköze arra, hogy a weboldal előre kerülhessen a Google találati listájában az első tíz hely valamelyikére. A megfelelő stratégia kidolgozása érdekében szükség van a konkurens honlapok vizsgálatára is, megg kell nézni, hogy kik kerültek be a legjobbak közé.

Honlapok az első tízben

Ha rákeresünk az ivóvízkezelés kifejezésre, akkor a fővárosi vízművek weboldalát találjuk az első helyen, természetesen csak akkor, ha Magyarországon keresünk. Az oldal nincs optimalizálva, de veteránnak számít, hiszen 2011 óta szinte változatlan, valószínűleg ezt díjazhatja a Google keresője is.

Az URL minősége kritikán aluli, az oldal rendkívül egyszerű, bár több nyelven és akadálymentesített változatban is elérhető, ez mindenképpen pozitívum.

Az első optimalizált weboldalt a 3. helyen találjuk, a twinoxide.hu-t, a Wikipédia egyébként rendkívül népszerű oldala csak a hetedik helyen tűnik fel.

Optimalizálás vagy linképítés

Az ivóvízkezelés kulcsszó tekintetében a linképítés talán valamivel fontosabbnak tűnik, mint a weboldal optimalizálása, hiszen az első pozícióban aluloptimalizált oldalakat találunk, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a jól beágyazódott veterán oldalakat mindig értékeli a Google keresője.

Érdekes lehet, hogy a 8. pozícióban egy olyan SEO oldalt találunk, mely csak a közelmúltban kezdett el vizes témákkal, fertőtlenítéssel foglalkozni. A http://bioviz.balla.biz/ weboldal alapos anyagai és tökéletes optimalizáltsága okán lehet a Google első tízben.

Ivóvíz kezelés kifejezés

Érdekes megfigyelni, hogy különírva, ivóvíz kezelés, a Wikipédia weboldala az első tízbe sem került be, a twinoxide.hu csak a kilencedik helyen tűnik fel, a http://bioviz.balla.biz/ viszont a második helyen található. Azt azonban meg kell említenünk, hogy az elérhető statisztikák alapján az első tízbe kerülő oldalak között nagy volt a mozgás erre a kulcsszóra.

A kulcsszóstatisztikák és helyezésváltozások megértése azért is bonyolult, mert a közelmúltban történt algoritmusfrissítés felborította a megszokott rendet.

Címkék: ivóvízkezelés

Ezeket a cikkeket olvastad már?