2019.03.28.

Tisztítás, fertőtlenítés és sütés

Tojás elkészítése tisztításaA tojás rendkívül sokoldalú étel, egy alapvető élelmiszer, amely minden étteremben előfordul, az elkészített fogások jelentős részében. a felhasználás előtt a frissen beszerzett árut alaposan tisztítani és fertőtleníteni kell, mielőtt bármilyen ételt készítenénk belőlük. A fertőtlenítés többféle szer segítségével történhet, az egyik leghatásosabb a klór-dioxid oldat, mely nem ártalmas az egészségre, de hatékony baktériumölő.

Tojásból készülő ételek

A tojást el lehet készíteni melegen és hidegen is. A melegen készített ételek esetében a főzés és a sütés némi garanciát jelent a baktériumok elpusztítása tekintetében. A lágytojás és a tükörtojás esetében rendkívül körültekintően kell eljárni a mosás és tisztítás során.

Tükörtojás elkészítése

A tükörtojás elkészítéséhez a sütőformában kevés olajat forrósítunk és a tojást óvatosan felütve, hogy a sárgája ne fakadjon el, beletesszük. Ne túl erős tűzön süssük, hogy a fehérje megsüljön, de a sárgája lágy maradjon. Kanállak szedjük ki a tükörtojást a sütőből, vigyázva, hogy a sárgája szét ne folyjék. Tükörtojás sütő hiányában esetleg palacsintasütőben, vagy más serpenyőben sütjük meg, ugyanilyen módon. Ha palacsintasütőben sütjük, akkor lapátkanállal szedjük ki, az egyenetlen széleket vágjuk le róla és úgy tálaljuk. Tálaláskor a tojásokat gyengén megsózzuk.

Sült sonka tojással

Az olajat a serpenyőben felhevítjük, beletesszük a vékonyra vágott sonkaszeleteket, egyik felét kissé megfuttatjuk a zsírban, majd megfordítjuk és egyenként ráütjük az egész tojásokat, vigyázva arra, hogy a sárgájuk épen maradjon. Középmeleg sütőben néhány perc alatt készre sütve sütjük. A sütőből kivéve a tojásokat gyengén megsózzuk. Lapátkanállal óvatosan csúsztassuk rá az előmelegített tálaló edényre. Ne szárítsuk ki, a tojások sárgáinak lágyak maradjanak.

Az étel típusától függetlenül minden esetben alaposan tisztítsuk le az alapanyagokat.

Címkék: fertőtlenítés

Ezeket a cikkeket olvastad már?