Műgyanta a fogászatban


Mit használ a fogorvos fogtöméskor?

Fogtömés kialakítása BudapestElsősorban a kaucsuk pótlására kerültek forgalomba a második világháború előtt és alatt makromolekuláris, szintetikus úton előállított, ún. „műanyagok”, „műgyanták”, amelyek a kaucsukot a fogpótlástanból teljesen kiszorították, manapság ilyenből készül a műfogsor alaplemeze, de többnyire maga a műfog is. Hasonló anyagok készülnek a fogak tömésére is.

Molekuláival egyesülnek a kiinduló anyag molekulái, keletkezik a polimer. Polimerizálódás közben az anyag tekintélyes mértékben zsugorodik. A polimerizálódás magától is megindul, fény, hő vagy katalizátor hatására gyorsabban. A képződő polimer eleinte kocsonyás anyag, később üvegszerűvé dermed.

A fogászati folyamatok

A folyamat maga három fázisban játszódik le, először aktiválódik a monomer, azután megindul a molekulák összekapcsolódása, végül az összekapcsolódott metilmetakrilát- molekulák stabilizálódnak. Eleinte láncszerkezetű polimerek voltak forgalomban, de azután felismerték, hogy a monomerek közötti keresztkötések a polimer fizikai tulajdonságait javítják, ma már elsősorban térbeli rácsszerkezetű anyagokat gyártanak.

Fogpótlás és műanyag

Míg a fogpótlástanban használt műanyagokat főzéssel polimerizálják, a konzerváló fogászatban e folyamatnak a száj hőmérsékletén kell megindulnia és lejátszódnia, a beteg és a fogorvos által tolerálható időn belül. E követelménynek megfelelnek a tömőanyagként is hasznaiható ún. önkötő akrilatok.

Az önkötő akrilátok por és folyadék formájában kerülnek forgalomba. Egyrészt a monomer polimerizálódása során bekövetkező zsugorodás csökkentése, másrészt az ezzel járó hőképződés kisebbítése érdekeben porként többnyire finomra őrölt polimer használatos. Ez utóbbit kell péppé keverni tömés előtt a folyadékként szállított monomerrel. Hogy a monomer folyadék formájában megmaradjon, a spontán is meginduló polimerizalodas megakadályozasara inhibitort (stabilizátort) kell hozzáadni (ilyen pl. a hidrokinon, rezorcin, fenol). Ennek ellenére polimerizálódnók pl. fény behatására, ezért sötét üvegben kell tartani. Aktivátorok hatására inhibitor jelenlétében is megindul a polimerizálódás, ilyen pl. a benzoilperoxid.

Egyéb fogászati kérdések

A már megindult polimerizálást gyorsítja az akcelerátor , így hat számos harmadlagos amin, a dimetil-paratoluidin, trihexil- amin stb. Számos akcelerátor kellemetlen mellékhatása volt a polimer későbbi elszíneződése, e mellékhatástól mentes akcelerátor a dimetil-p-toluidin, valamint a toluol-szulfinsav. Az akcelerátort esetleg külön tubusban mellékelik az önkötő akriláthoz, esetleg tabletta formájában, újabb, korszerű készítményekben ezt a hozzátétet is a por tartalmazza.


Műgyanta a fogászatban. Néhány extra téma olvasóink számára ajánlva: fogorvos, fogászati rendelő, fogorvos Budapest, fog tömés.

Címkék: fogászat
https://szolgaltatas.blogstar.hu/./pages/szolgaltatas/contents/blog/87144/pics/lead_800x600.jpg
fogászat
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?