Búvárszivattyús vízellátás


Ivóvízhálózat kiépítése otthon

Vízvezeték szivattyú kertbenMély kutakban a sorba kapcsolt lapátozatú búvárszivattyú a legmegfelelőbb. Ezeken több lapátos kerék van közös tengelyen, és a hajtómotorjával együtt a víz színe alá süllyesztve. A motor tekercselése tökéletesen vízhatlan, a vezetékcsatlakozások pedig gyantával vannak kiöntve. A búvárszivattyú egy- és háromfázisú kivitelben készül, üzemeltethető vízszintesen és függőlegesen. Ha a vezetéket víz alatt kell toldani, a kötést bitumenbe ágyazott dobozba helyezik. Ha ezekhez a búvárszivattyúkhoz vízszintjelzőt kapcsolnak, teljesen automatikusan működtethetők.

Szivattyúk teljesítménye

Kis emelőmagasságra hazánkban is gyártanak egylépcsős búvárszivattyút. Háztáji vízellátó berendezésként azonban a 20 m emelőmagasság alatti szivattyúkat nem célszerű felhasználni.

Az egyszerű búvárszivattyúk egyfázisúak, működő részüket mágnes mozgatja ide-oda, a váltakozó áram periódusának megfelelően. A működő rész gumimembrán, amely oldalt nincs rögzítve, tehát úgy működik, mint a kerékpárhoz szállított pumpa. Szíváskor a membrán fölfelé halad, és a víz a szívószelepen át beáramlik a szivattyútérbe. A membrán nyomólöketénél a szívószelep zár és a házba felszívott vizet maga mögé szorítja.

Vízvezeték szerelése

Ezeket a szivattyúkat célszerűbb, ha nyitott vagy enyhén fojtott nyomócsővel használjuk. Ha ugyanis a készülék nyomás ellen dolgozik, a körforgó gépekével ellentétben nagymértékben nő az áramfelvétele. A villamos motor helyett belső égésű motoros szivattyút minden esetben használhatunk, de vigyázni kell arra, hogy a szivattyú által megkívánt fordulatszám azonos maradjon.

A kézzel mozgatott szivattyúk közül említésre méltó a szárszivattyú. Az ovális szivattyúházban 2 db gumi- vagy műanyag szárny mozog ide-oda. Mindkét szárnyon csapószelepek találhatók. Szíváskor a szárny lefelé mozog, a szelep kinyílik és átengedi a folyadékot. Nyomóütemnél a szárny fölfelé mozog, a szelep lezár, és a folyadékcsőbe áramlik.

A vízkezelés problémái

A két egymással szöget bezáró szárny folyamatos szállítást és viszonylag nagy térfogatáramot tesz lehetővé, de az emelőmagasság csupán 2-3 méter. A vízszivattyú előnye, hogy nem érzékeny a szállított folyadék szennyezettségére, ezért elöntött pincékből a víz eltávolítására, továbbá trágyalé és egyéb tápoldatok szállítására is alkalmas.


Búvárszivattyús vízellátás megvalósítása és szerelése. Néhány további téma, mely érdekes lehet minden olvasó számára: ivóvízkezelés házilag, öntözés szakszerűen, házi szivattyú, víz tisztítás, vezetékhálózat karbantartása.

https://szolgaltatas.blogstar.hu/./pages/szolgaltatas/contents/blog/72481/pics/lead_800x600.jpg
ivóvízkezelés,öntözés
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?