Házi vízvezetékrendszer szerelése


Szerszámok és mérőműszerek

Vízvezeték hálózat szereléseAz otthoni vízvezetékrendszer szerelésének munkáját a jó szerszámok és a jó mérőeszközök megkönnyítik. Ugyanakkor azt is lehetővé teszik, hogy sok olyan dolgot is magunk végezzünk el, amelyhez másoknak mesterembert kell hívniuk, ezzel pedig sok pénzt takaríthatunk meg és saját igényeink szerint alakíthatjuk ki a rendszert.

A jó vízvezeték szerelő szerszám nem azonos a drága szerszámmal. Néha a szupermarketek turkálóiban alkalmi áron kínált szerszámok minősége majdnem olyan jó, mint az ún. "márkás cikkek" minősége.

Csavarhúzók és vízszerelő szerszámok

A csavarhúzók azokhoz a szerszámokhoz tartoznak, amelyekből a vízvezeték szerelés során soha nincs túl sok. Vannak normál kivitelű, lapos csavarhúzók (a hasított fejű csavarokhoz), kereszthornyos csavarokhoz való csavarhúzók, valamint hatlapú csavarhúzók (valójában speciális imbuszkulcsok). A fenti három alaptípus mellett különböző speciális csavarhúzók is léteznek, pl. a Torx, Pozidrive, belső négylap fejű stb. csavarokhoz. Az ilyen speciális csavarhúzókat azonban csak akkor érdemes beszerezni, ha azokra valóban szükség van.

Fűtés és vízvezeték szerelés

A 2-6 mm-es imbuszkulcs készlet (hajlított csavarhúzók) fűtőberendezések szerelésénél lehetnek nagyon hasznosak.

A fogók ugyancsak sokféle formában kaphatók, de a fűtőberendezésen végzendő egyszerűbb munkákhoz egy kombinált fogó és egy félkerekcsőrű fogó, vagy egyszerűen egy csípőfogó elegendő.

Az állítható csőfogók (vizpumpafogó), kerek csavarzatok és csövek gyors meglazításához vagy megszorításához alkalmasak. Az állítható befogópofák maximális szorítóerőt tesznek lehetővé. Ezek közölt vannak olyanok, amelyeknek cserélhető nejlonbetétes, puha szorítófelületük van. Ezek olyan csavarzatokhoz valók, amelyeket nem ajánlatos megkarcolni. Jól jegyezzük meg, hogy a vízpumpafogót csak kerek csavarzatokhoz használjuk, amelyekhez csillag- vagy villáskulcs vagy franciakulcs nem használható.

Szervizes szakember szerelőkulcsai

A villáskulcsok vagy villás csillagkulcsok minden barkácsolásra berendezkedett háztartásban, legalább a 8-22 mm-es tartományban, minden méretben legyenek meg.

A franciakulcsokat az éppen szükséges méretre be lehet állítani, ezzel megtakarítható a megfelelő villáskulcs keresgélése. Ezek a szerszámok aránylag durvák, nehezek, használatuk a csillag- vagy villáskulcsokhoz képest nehézkesebb, viszont sokkal robusztusabbak, ami egyes, makacsul beszorult csavarkötések megoldásánál előnyt jelent.

A dugókulcsok nagyon hasznosak, ha mélyen ölő csavarokat kell szerelni a vízvezeték hálózat javítása közben. Közepes méretű dugókulcsokhoz gyakran különböző kerti gépekhez adott szerelési tartozékként is hozzá lehet jutni. Kisebb dugókulcsok csavarhúzószerű kivitelben is kaphatók. A dugókulcsbetétek működtetésére legalkalmasabb a racsnis hajtókar. Ez jelentősen megkönnyíti a munkát, elsősorban a nehezen hozzáférhető helyeken.


Házi vízvezetékrendszer kiépítése és szerelése otthon. A házi vízvezeték szereléshez, a saját kezű ivóvíz hálózat javításhoz szükségünk van megfelelő szerszámokra, melyek beszerzésekor is érdemes szakember segítségét vagy szolgáltatást igénybe venni. Néhány további téma, mely megismerése hasznos lehet: ivóvízkezelés otthon, szakszerű szerelés, vízvezeték tisztítás, klór-dioxid hálózat, szakszerű karbantartás, szerszámok ára.

Címkék: ivóvízkezelés
https://szolgaltatas.blogstar.hu/./pages/szolgaltatas/contents/blog/71949/pics/lead_800x600.jpg
ivóvízkezelés
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?