Karosszék kárpit cseréje


Kárpitos munkák és szolgáltatás

Karosszék kárpit cseréjeA kárpitosok egyik gyakori vendége Budapesten a karosszék, melyet kényelmének „regenerálása” okán kell kárpitozni, újrahúzni. A karosszék funkcióját tekintve átmenetet képez a szék és a fotel között. Szerkezetileg a székhez áll közelebb. Méreteit tekintve az írókarosszék egy másik irodai széktől csak szélességi méretében tér el. A kényelmi karosszékek már alacsonyabbak, mélyebbek, az üléseiknek és támláiknak nagyobb lejtésük illetve dőlésszögük van, de a karok kivételével fő arányaik még mindig a székhez és nem a fotelhoz hasonlatosak. A hagyományos karosszékek között is megtaláljuk az alacsony és a magas kárpitozású változatot. Az állvány szerkezete a karok és azok kapcsolata miatt jelentősen különbözik a székállványtól. Az esetek többségében a kárpitozás három oldalról körbefogja, ami némiképp módosítja a párnázat szerkezetét.

A kárpitozott karosszék állványa

A hagyományos karosszék állványa sokféle lehet. A hajlított, fűrészelt és esztergált szerkezetek fő vonalakban azonosak a székállványokkal. A karok elhelyezése szempontjából két fő szerkezeti megoldást különböztetünk meg:

  • a karoszlop az üléskáva külső síkjához tartozik
  • a karoszlop az üléskáva felső síkjából indul.

Az előző esetben a karoszlop egyben az első láb is, annak folytatása lehet. Ezt a megoldást általában az alacsony kárpitozású karosszékeken alkalmazzák.

A szerkezet kárpitja

A karosszékek kárpitozásának szerkezete a nagyobb felületek miatt tér csak el a hagyományos, az alacsony és magas kárpitozású, illetve korszerű alacsony kárpitozású székek szerkezetétől. Az előzőek miatt a tartószerkezet 4x4 darab heveder helyett 5x5, esetleg 5x6 darabból áll. A rugók alacsony kárpitozásnál 8-9 darabból, magas kárpitozásnál 9-15 darabból állnak. A rugóelemek is erősebbek, mint a székeké. A félrugókat vagy nagyobb menetszámú rugóból, vagy a rugó aszimmetrikus elvágásakor a rugó nagyobb feléből készítik. Az egész rugóknál a rugókiosztástól függően néhány rugót erősebbre választanak.

A párnázatnál a székhez viszonyítva szerkezetileg csak a kar jelent újat. A hagyományos karpárnázat alsó párnázatból, vagy úgynevezett burléből és felsőpárnázatból áll.


Karosszék bútor kárpit cseréje szolgáltatás szakszerűen. A kárpitozott bútorok között a karosszék az egyik legnépszerűbb, melyet a budapesti kárpitos mesterekhez bevisznek, hogy igénybe vegyék szolgáltatásukat. Néhány további téma, mellyel érdemes lehet megismerkedni mindenki számára: kárpit készítése, bútor kárpitos, szék javítása, kárpitos szerszámok, kárpitozás szolgáltatás, karosszék kárpit felújítása.

https://szolgaltatas.blogstar.hu/./pages/szolgaltatas/contents/blog/70462/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?