Öntözés felszín alatti vezetékrendszerrel


Vízkezelés a mezőgazdasági termelésben

Vízvezeték rendszer kiépítése öntözéshez.A vízkezelés fontosságára jellemző a mezőgazdaságban, hogy a költségek jelentős részét felemészti a megszervezése. A felszín alatti csővezetékes esőztető öntözőszelepen a földbe 60-80 cm mélyen elhelyezett cement vagy műanyag csőrendszerben vezetik a vizet 7-9 atmoszféra nyomással. A felszín alatti csővezetékes esőztető öntözőberendezés két fő részből áll:

  • vízszivattyú berendezés
  • felszín alatti csőhálózat, csap (hidráns).

A szivattyútelep biztosítja a víz megfelelő nyomását, ami a vízkezelés alapja.

Üzemeltetése nem tartozik az öntöző munkások feladatkörébe.

A felszín alatti csőhálózatok műanyag csövek felhasználásával készülnek. A mezőgazdasági táblákon áthaladó csővezetékből vízkivételi csapok emelkednek a felszín felé, amelyekhez szórófejjel ellátott szárnyvezetékek kapcsolhatók. A hidránsok egymástól 72,96 vagy 120 m távolságra helyezkednek el. A csapokon a víznyomás 3,5-5 atmoszféra.

A felszín alatti csővezetékes öntözőtelepen a táblán belüli vízszétosztás a föld alatti csőhálózat hidránsaihoz kapcsolódó szárnyvezetékek segítségével megy végbe.

Az esőztető öntözőberendezések

Esőztető öntözéskor az öntözővíz szétosztását az öntözendő táblán a vízkezelés során

  • az öntöző szárnyvezeték és
  • a szárnyvezetékekre csatlakoztatott szórófejek biztosítják.

Az öntöző szárnyvezetékek különböző típusai

Szárnyvezetéknek nevezzük a fővezetékről elágazó kisebb átmérőjű vezetékeket. A szárnyvezetékre szerelhetők fel a szórófejek. A szárnyvezetékek – miután egy üzemállásban az előírt öntözővizet kiadagoltuk – új állásban kell áttelepíteni.

Korábban alkalmaztak kézi áttelepítésű szárnyvezetékeket használták az öntözőgazdaságok.Ezeket a szárnyvezetékeket 6 m-es acél-, alumínium vagy műanyag csövekből kapcsolták össze. Mozgatásuk nehéz fizikai munkát jelentett, s igen sok munkaerőt igényelt.

Jelenleg a gépi telepítésű szárnyvezetékek telepítése az elterjedt. A nagyüzemi használatra sokkal jobban megfelel a gépi öntözőberendezés, mely rendszeres tisztításáról és fertőtlenítéséről is gondoskodhatunk klór-dioxid szer alkalmazásával.


Öntözés és vízkezelés felszín alatti vezetékrendszerrel a mezőgazdaságban. Az öntözés biztosítása céljából a mezőgazdaságban gondoskodni kell a megfelelő vízkezelésről, melyhez a kiépített csővezeték hálózat fontos. Néhány további témaajánlat olvasóink számára: szolgáltatás keresése, öntöző rendszer kialakítása, hatékony vízkezelés, ivóvíz kezelés klór, csőrendszer tisztítása, vízvezeték rendszer kiépítése, öntözés megvalósítása.

Címkék: öntözés
https://szolgaltatas.blogstar.hu/./pages/szolgaltatas/contents/blog/69258/pics/lead_800x600.jpg
öntözés
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?